FAQ

Voćni sokje proizvod koji se dobija od jestivih delova jedne ili više vrsta voća pomešanih zajedno, koje je zdravo, zrelo, sveže ili smrznuto.Voćnom soku jedino mogu da se dodaju aroma, voćna pulpa ili čestice voćnog tkiva koje su fizičkim postupcima izdvojene iz iste vrste voća. Pri proizvodnji voćnog soka dozvoljeno je mešanje voćnog soka i voćne kaše.
Voćni sokovi mogu biti:

–  NFC („not from concentrate“) dobijen direktno ceđenjem voća (Fruvita SAMO VOĆE I NIŠTA VIŠE)
–  FC („from concentrate“) dobijen iz koncentrisanog voćnog soka jedne ili više vrsta voća (Fruvita 100% voćni sok)
Voćni nektar je proizvod sa sadržajem voćnog soka od 25% do 99% koji se dobija  dodavanjem vode sa ili bez dodavanja šećera, limunske kiseline, vitamina u voćni sok, voćnu kašu ili mešavinu tih proizvoda.

OBP – osvežavajuće bezalkoholno piće(„voćni napitak“)je proizvod koji se dobija od vode, šećera (zaslađivača), sa ili bez voćnog soka, arome, dozvoljenih aditiva, a mogu biti obogaćeni vitaminima i mineralima. Sadržaj voćnog soka u osvežavajućim bezalkoholnim pićima se kreće do 25% i mogu se proizvoditi kao gazirani i negazirani.

100% voćni sok u sebi ne sadrži šećer

Moderna ASEPTIC tehnologija omogućava proces proizvodnje voćnih sokova u PET ambalaži. U PET ambalaži procesom pasterizacije i aseptičnim punjenjem garantuje se ispravnost voćnog sokakao i u kartonskoj ambalaži.

Odluku o konzumiranju 100% voćnih sokova dijabetičari mogu doneti isključivo konsultovanjem sa svojim lekarom, zbog specifičnosti njihove bolesti.Ono što možemo da potvrdimo, to je da se u Fruvita 100% voćne sokove ne dodaje SAHAROZA – BELI ŠEĆER.

Odabrano, oprano i samleveno voće se cedi na trakastoj kontinualnoj presi koja je sastavni deo  najsavremenije linije za ceđenje voća, nakon čega sledi pasterizacija sveže ceđenog soka i punjenje u aseptik ambalažu.

Koncentrisani voćni sok je proizvod koji se dobija od voćnog soka jedne ili više vrsta voća fizičkim izdvajanjem određene količine vode.

Broj plodova naveden na deklaraciji zavisi od vrste voća od koga je napravljen voćni sok. Na to utiče veličina i masa ploda, količina nejestivih delova (peteljke, pokožica, seme, koštica...), da li je u pitanju ceđeni sok ili voćna kaša...

Voćna kaša je proizvod (sirovina)koji se dobija primenom fizičkih postupaka kao što su pasiranje, drobljenje ili mlevenje jestivog dela celog ili oljuštenog voća bez izdvajanja soka.

Naši proizvodi po tehnologiji proizvodnje i sirovinama koje koristimo ne sadrže gluten. Neobavezujuće ispitivanje glutena je razlog zbog koga ne posedujemo izjavu GLUTEN FREE.

Od samog početka proizvodnje Hello! osvežavajućih pića strategija je bila napraviti kombinaciju kvalitetnih ukusa i primamljivih boja koji će se izdvajati po svojoj izraženosti. Boja zavisi od vrsta voća od koga je Hello! napravljen.

PET 1 i HDPE 2 su reciklažne oznake. PET 1 (polyethylene terephalate) je reciklažna oznaka za bocu, dok je HDPE 2 (high density polyethylene) oznaka za zatvarač.

PET 1 (polyethylene terephalate).

RDA (recommended daily allowance) ili NRV (nutritivna referentna vrednost) predstavlja količinu vitamina i minerala koja se unese određenom količinom pića, a koja zadovoljava osnovne dnevne potrebe.

Aseptic tehnologija je savremena tehnologija koja omogućava da se na proizvodnoj liniji sterilan (prethodno termički obrađen) proizvod puni u sterilnu ambalažu.

Pasterizacija je fizički postupak konzervisanja primenom temperature do 100 C u trajanju do 30 minuta. Postoji nekoliko tipova pasterizacije:


LTLT (niža temperatura duže vreme) 60-65 C, 30 minuta


HTST (visoka temperatura kratko vreme) 70-75 C, 30-45 sekundi


VHTST (veoma visoka temperatura kratko vreme, fleš postupak) 90-95 C, 30 sekundi

Sterilizacija je fizički postupak konzervisanja primenom temperature iznad 100° C u trajanju od nekoliko minuta.

Voćni sokovi sadrže vitamine poreklom iz voća uz dodat vitamin C koji ima ulogu antioksidansa.
Hello! osvežavajuća pića sadrže vitamine koji su deklarisani na etiketi.

Zaslađivači su prisutni samo u Hello! 2L u kartonskoj ambalaži.

Mi ne posedujemo sertifikat kojim pokrivamo segment dečje hrane, tako da odluku da li se naši proizvodi mogu davati bebama zavisi od odluke majke.

Sirovine koje koristimo za proizvodnju voćnih sokova ne sadrže sastojke animalnog porekla, samim tim ne postoji kontaminacija tehnološkog procesa. Mi nismo u zakonskoj obavezi da radimo ispitivanja na njihovu prisutnost, već da imamo zdravstveno bezbedne proizvode.

PET ambalaža koju koristimo ima potvrdu zdravstvene bezbednosti i garanciju roka trajanja.

Proizvodi koji se nalaze u PET ambalaži imaju rok trajanja 7 meseci, dok proizodi koji se nalaze u kartonskoj ambalaži imaju rok trajanja 1 godinu.

Dva dana od datuma otvaranja, po preporuci sa deklaracije.

Jagode, višnje, breskve, kajsije, kruške, jabuke, maline i kupine.

Fruvita u proizvodnji sokova koristi voće pre svega iz smederevsko – gročanskog kraja, ali i iz ostalih delova Srbije.

Sistem upravljanja higijenom uključujići HACCP

Sistem menadžementa kvalitetom (ISO 9001:2015)

Sistem upravljanja bezbednošću hrane (FSSC 22000:2005)

Sistem upravljanja bezbednošću hrane (ISO 22000:2005)

FLOTTWEG linija na kojoj dobijamo ceđeni sok jabuke.


ROSSI and CATELLI linija za preradu voća u kaše.

Sorte jabuka koje koristimo su: Ajdared, Zlatni i crveni delišes, Jonagold i Jonagored, kajsije – Kečkemetska ruža, Roksana, Nju džersi, breskve – Redhaven, Cresthaven i Suncrest. Za kruške biramo poznatu sortu Willliams, dok za višnju Oblačinska višnja.

Da u sezoni, ali po potrebi i van sezone.

Ne, naši sokovi se isključivo prave od voća.

Ne. Svi sastojci Hello! osvežavajućih pića su jasno istaknuti na deklaraciji i oni su odobreni Pravilnikom o aditivima.

string(0) ""
string(0) ""